• 21.09.2016 kl. 18:08

Hvert andre sekund blir en mindreårig jente giftet bort

 Nå.                              Nå.                              Nå.                             Nå.                    

Jeg vet faktisk ikke hvor jeg skal starte. Barns rettigheter er en sak som står meg veldig nært hjertet, og det er virkelig så godt å tenke på at jeg nå har en mulighet til å bidra. Jeg ble nemlig plukket ut til å være en av Plans 40 ungdomsambassadører i forbindelse med Jentekampanjen 2016. Denne helgen har jeg vært på camp i Oslo med de andre ungdommene, som kommer fra hele landet. Å være samlet med mennesker som tenker og handler likt som deg var en utrolig god følelse. Det er så fint at mennesker som er så ulike, likevel kan være så like. Helgen gikk egentlig i ett, og det er så mange inntrykk å ta innover seg at jeg sliter med å skrive dette innlegget. Jeg har fått muligheten til å møte så mange mennesker som er med på å gjøre en forskjell i verden, og som gjennom sine fortellinger preget meg på en veldig sterk måte. Det er virkelig noe spesielt med å snakke med mennesker som har sett og opplevd dette på nært holdt. Det blir liksom så mye mer ekte. Det er mye å ta innover seg, men jeg skjønner bedre nå en noen gang hvor viktig det er å engasjere seg i denne saken - og gjøre alt man kan for å forhindre at nok en ung jente får frarøvet barndommen sin. 


 

Annen hvert sekund blir en mindreårig jente tvunget inn i ekteskap. Dette tilsvarer rundt 40 000 jenter hver eneste dag, og hele 15 millioner jenter i løpet av bare ett år. Det er nesten tre ganger så mye som Norges befolkning. Dette er et grovt brudd på barns rettigheter og går på tvers av land, religioner, kulturer og etnisk tilhørighet - altså et globalt problem. Barneekteskap er også en av de største hindringene til utdannelse og likestilling for jenter, og for økonomisk vekst i utviklingsland. I de aller fleste landene finnes det en lov som skal forhindre ekteskap, men denne blir i mange tilfeller brutt. Mangel på ID-kort er et stort problem, og myndighetene kan derfor ikke med sikkerhet si at jenta er mindreårig. Barnebruder kan være så unge som åtte år. 90% av tenåringsgraviditeter i utviklingsland skjer innenfor ekteskap. Det finnes barnebruder i alle regioner i verden, men rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara. Der folk har det ille, har jenter det verst. Antallet barnebruder er forventet å vokse om vi ikke gjør mer for å bidra til en forandring. 

Årsakene til barneekteskap er mange, og varierer fra land til land. Det er som regel likevel en konsekvens av sammensatte faktorer som fattigdom, kultur, svakt lovverk og tradisjon. Fødselsraten i utviklingsland er veldig høy, og foreldrene har rett og slett ikke nok penger til å kunne forsørge alle barna. Derfor blir barneekteskap ofte løsningen på økonomiske vansker av den enkle grunn at det blir én mindre å forsørge. Det er dermed ikke slik at det nødvendigvis er noe foreldrene ønsker. I mange kulturer er det også en "brudepris". Det vil si at svigerfamilien nærmest kjøper jenta som en "gjenstand" for et par tusen dollar. Jo eldre jenta blir, jo dyrere blir hun, og det er derfor mest attraktivt for svigerfamilien å "kjøpe" jenta så ung som mulig. Et annet dilemma forekommer i Vietnam. Den strenge ettbarnspolitkken i Kina har medført stor mangel på kinesiske jenter (som for øvrig er en historie for seg selv). Vietnamesiske jenter som bor ved grensen til Kina blir derfor kidnappet og tatt over grensen hvor de blir holdt fanget og tvunget til å gifte seg med kidnapperen. De fleste kommer aldri hjem igjen. Jentene er ikke verdt noe som helst og blir fratatt alle grunnleggende rettigheter. 


 

I utviklingsland blir én av tre jenter giftet bort før de er 18 - og én av sju før de er 15. Dette har veldig mange alvorlige konsekvenser, både fysisk, økonomisk, psykisk og sosialt. Jenter som blir giftet bort i ung alder blir tvunget inn i en seksuell relasjon og voksenrolle, med stor risiko for vold i hjemmet. Når  veldig unge jenter blir gravide er ikke kroppen klar til å bære fram et barn, og sannsynligheten for å dø ved fødselen er fem ganger større enn for kvinner mellom 20 og 24 år. Om jenta overlever, vil hun likevel lide store alvorlige senvirkninger av svangerskapet, som infeksjon og skade på indre organer. Barnedødelighet er også en stor risiko. Når jenta i tillegg har svært liten tilgang på gode helsetjenester, blir dette et åpenbart problem. Det er ikke meningen at barn skal få barn. Når jenta er gift, blir hun tatt ut av skolen og mister retten til en utdannelse. I dag finnes det 62 millioner jenter som av diverse årsaker ikke får gå på skole. En følgende konsekvens av dette er at majoriteten av jenter og kvinner i disse landene forblir analfabete, og sjansen for at det samme igjen skjer med deres barn er stor. Det blir dermed et mannsdominert samfunn, hvor jentene fratas retten til å delta i samfunnet. Landet befinner seg i en ond sirkel av fattigdom og uvitenhet som er svært vanskelig å bryte ut av.

Så hvordan kan dette egentlig forhindres? Jeg har alltid ment at kunnskap er makt. Og jenter som har kunnskap om rettighetene sine, vil også bli gode pådrivere for å få slutt på barneekteskap. Mange ungdomsgrupper jobber aktivt med å fange opp jenter som er ferd med å utsettes for barneekteskap, å konfrontere foreldre og rapportere til lokale myndigheter. Barneekteskap har slått dype røtter i kulturen, og derfor er arbeidet med endring av holdninger spesielt viktig. Menn må reflektere over kvinners posisjon og se fordelene ved et samfunn hvor kvinner og menn er likestilte. Jenter som ikke har tilgang på utdanning og helsetjenester, står i større fare for å bli giftet bort. Ved å gi skolestipend til utsatte jenter, forhindrer man at mange skolepulter står tomme. Når jenter, både gifte og ugifte, får informasjon om helse og et godt helsetilbud reduserer man risikoen for tidlig graviditet og seksuelt overførbare sykdommer som HIV/AIDS. Som nevnt tidligere har mange land lover som skal forhindre barneekteskap, men disse lovene håndheves sjeldent. Noe av det aller viktigste arbeidet går ut på bedre registrering av fødsler og ekteskap. Dette vil styrke rettighetene deres, gi dem beskyttelse og gjøre det mulig å søke økonomisk og juridisk oppreisning. 

Plan jobber med alle disse tingene jeg nevnte i avsnittet over. Jeg er så utrolig stolt over å kunne kalle meg ungdomsambassadør for en organisasjon som gjør så utrolig mye godt i verden. Det finnes mange av oss som ønsker å bidra til å gjøre en forskjell i verden, men det er ikke alltid like lett å vite hva man kan gjøre. Derfor er det utrolig gøy for meg å kunne videreformidle hva Jentekampanjen 2016 går ut på. Det har nemlig aldri vært lettere å bidra til en bedre verden. Vi må legge mer press på norske myndigheter, og samtidig kreve at de tar en internasjonal rolle i kampen mot barneekteskap. Framgansmåten står under her - og det er så ufattelig lett at hvem som helst kan gjøre det. Et av FNs bærekraftmål for 2030 er å eliminere barneekteskap fullstendig, men da må vi alle være med å bidra. 

            

Ønsker du å lære mer om barneekteskap kan du lytte til podcasten "Barnebruden" eller se Aftenpostens nye nett-serie "Stuck. Jeg fullførte nettopp alle episodene av stuck, og jeg sitter igjen med mange inntrykk. Jeg tror egentlig ikke jeg skal si så mye mer, men anbefaler denne på serien på det varmeste. Vi trenger den harde sannheten. 


       

        Lytt til podcasten Barnebruden                    Se serien "Stuck" på Aftenposten TV. 

Anne

21.09.2016 kl. 23:07
HEI! SÅÅÅÅ BRA at du engasjerer deg i dette! Få ut budskapet! Veldig viktig!

MVH Anne '

acsalvorligetulleside.blogg.no

CAMZ AND STAZ

23.09.2016 kl. 15:02
Så utrolig bra og viktig av deg å ta opp dette temaet! Veldig bra skrevet.

Judas Iskariot

11.10.2016 kl. 09:56
Er det ikke underlig at venstreradikale feminister aksepterer slik? Fordi man skal være inkluderende. Man skal respektere andres kulturer. Spesielt når dere ønsker slikt velkommen inn i Norge.

Er man kritisk til slike ting, blir man definert som rasist.

På tide at dere venstreradikale feminister går inn i dere selv å rydder opp i de fantasier dere har og fjerner dem?

Kan ikke ta dere seriøst, fordi dere er ikke konsekvente.

Gaunil

11.10.2016 kl. 10:55
Bra at noen engasjerer seg på dette feltet. Det er lett å snakke om dette problemet når det foregår langt borte fra våre grenser. Når problemet dukker opp innenfor våre grenser så blir man avvikende og lite konsekvent.

De som har engasjert seg og protestert mot både barnebruder og tvangsekteskap har som regel fått et stempel som rasist og kanskje det som verre er.

Allikevel - jeg ønsker deg tillykke med arbeidet og håper det gir resultater.

11.10.2016 kl. 19:57
Veldig godt skrevet Hanna og et utrolig viktig at dere engasjerer dere i denne saken! Anne Jorunn
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits